19 Mayıs 2017 Cuma

Prof. Dr. Ahmet Taşağıl - KÖK TENGRİ’NİN ÇOCUKLARI




‘’ Türkler… Esir düştüler, savaştılar, barıştılar…
Uzak Asya’dan Akdeniz’e kadar uçsuz bucaksız bir coğrafyaya yayıldılar. Devletler kurdular, devletler yıktılar. Çin’ e aman vermediler. Birçok farklı isimle anıldılar, farklı dinlere inandılar. Çok büyük bir medeniyet yarattılar. Başka medeniyetlerin yükselmesine katkıda bulundular. Hepsi de masmavi Gökyüzünün( Gök-Tanrı’nın) altında buluştular.
Türkler kimdir? Nereden gelirler? Hangi dinlere inanırlar? Tarihleri ne zaman başlar? Nasıl teşkilatlandılar? Ve en önemlisi nasıl bu kadar başarılı oldular? ‘’

İslamiyet öncesi Türk Tarihi çok az bir yere sahip tarih derslerinde. Sadece müfredatta değil bilimsel tarih yazınında da. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin ele alındığı kaynakların yanında bu alandaki Türk Tarihi kaynakları koca bir çölde bir kum tanesi gibi. Oysa hikâyemiz Orta Asya’da başlıyor.
Kök Tengri’nin Çocukları, çok büyük bir boşluğu dolduruyor. İslamiyet Öncesi Türk Tarihini derli toplu okumak için bir fırsat sunuyor bizlere. Hunlar, I. Göktürk Devleti, II. Göktürk Devleti, Uygurlar, Akhunlar, Hazarlar, Avrupa Hunları, Avarlar ve diğerleri… Savaşlar, barışlar, kurulan ittifaklar, bozulan ittifaklar, yıkılan devletler, yerlerine kurulan devletler ve bozkırda yükselen bir medeniyet.
Hun Hükümdarı Mete’nin(Bahadır’ın) kurduğu onluk sisteme dayalı ordu düzeninden, Orhun Yazıtlarında Göktürklerin, ilk devletlerinin yıkılmaları ile ilgili gelecek kuşaklara ders niteliğindeki tespitlerine, Hazar Kağanlığının Kafkasya’daki öneminden ve zamanının süper gücü olma sürecinden, Avrupa Tarihini kökünden değiştiren, Kavimler Göçüne neden olan Avrupa Hunlarına ve Avrupa Hunlarının karizmatik lideri Atilla’ya, İstanbul’u kuşatmış olan ilk Türk Devleti olan Avarlardan, zamanla Türk kimliğini kaybederek slavlaşmış Bulgarlara kadar Türk tarihinin pek çoğumuz için karanlık kalmış ya da eksik, yanlış bilgilerle öğrendiğimiz dönemlerini keşfediyoruz.
Kitabın yazarı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl’ın Çince bildiğini ve Türk Tarihinin bu dönemlerini aydınlatırken eski Çin kaynaklarından da büyük ölçüde yararlandığını da belirtmeden geçmek olmaz. Tarihe özel bir ilginiz varsa Kök Tengri’nin Çocukları’nı tamamlayıcı nitelikte olan aynı yazarın Eski Çin Kaynaklarına Göre Türk Boyları kitabını da öneririm. Bu kitapta ise devlet kuramamış Türk Boylarının tarihi ile ilgili bilgilere ulaşmak mümkün.

Niçin tarih okumalıyız? Tarih felsefesi bu sorunun yanıtını tereddütsüz veriyor: Dünü bilmeyen, bugünü anlayamaz ve yarını da güvenle kuramaz.

A. KOŞBAY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder