28 Aralık 2016 Çarşamba

Peter Atkins - EVRENİ YÖNETEN DÖRT YASA






‘’Hepimiz enerjisinin kendiliğinden kayboluşuyla geçiniriz ve yaşadıkça da çevreye düzensizlik yayarız: Çevremiz olmasa yaşamayı sürdüremezdik. John Donne; Carnot, Joule, Kelvin ve Clausisus’tan iki yüzyıl önce, on yedinci meditasyonunda, hiç kimse bir ada değildir diye yazdığı zaman, farkında olmayarak ikinci yasanın bir versiyonunu dile getiriyordu.’’

Bilimle ilgili kitapların okuma oranları ülkemizde iyi bir seviyede değil maalesef. Bilime yeterince ilgi gösterildiğini söylemek mümkün değil. Bu bilim dergilerinin azlığından ve haberlerimizde kırk yılda bir gösterilen NASA’nın gönderdiği bir uzay aracından başka bilim ve teknoloji ile ilgili pek bir şey duymamamızdan da belli oluyor.
Bir bilim okuru olmak için belki de öncelikle bilim kitaplarının teknik bir dille yazıldığı ve anlayamayacağımız önyargısından kurtulmamız gerekiyor. Popüler bilim kitapları hemen her yaştan ve her kültür seviyesinden okura hitap edebiliyor.
Evreni Yöneten Dört Yasa; lisedeki kimya derslerinden anımsayabileceğiniz termodinamik yasalarını örnekler ve şekillerle açık, anlaşılır, akıcı bir şekilde anlatıyor. Isı ve sıcaklığın aynı şey olmadığını, enerji, iş, verim gibi kavramların tam olarak ne ifade ettiğini kavrıyorsunuz.
İnsan, doğayı şekillendirebilen, yönetebilen ama aynı zamanda da doğaya bağımlı, doğanın ayrılmaz bir parçası. Doğayı tanımak, anlamak hayata farklı bir gözle bakmamızı sağlayacak.

A. Koşbay




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder