7 Ocak 2017 Cumartesi

Ayfer Tunç - YEŞİL PERİ GECESİ




“bizde itiraf yoktur.bizde itiraf eden huzur bulmaz.bizde itiraf demek, suçumuzun her bir ayrıntısının hücrelerimize yapışması demektir.biz itiraf edersek unutamayız.biz oysa unutmak isteriz, olmamış gibi yapmak.biz mecbur kalırsak tövbe ederiz hemen ardından unutmak için, suçumuzu da öyle fazla sayıp dökmeden üstelik. (allah biliyor nasıl olsa, ayrıntılarla onu meşgul etmeye ne lüzum var?)bizim tarihimiz unutarak gömdüğümüz günahlarımızın tarihidir. kurcalayıp durmayın. eski defterleri açmanın ne faydası var canım?biz dolaylı insanlarız, bizde yalanlar ve gerçekler arabesk motifler gibi iç içe geçer.bizim milli ikilimiz suç ve ceza değildir.bizim milli ikilimiz suç ve nisyan’dır.süleyman amcanın elinde en uyumlu milli ikilimiz vardı. rakı şişesiyle kehribar kavun.”


Başkalarını ne kadar kolay yargılayabiliyoruz değil mi? Hayat tarzlarına bakarak çıkarımlar yapıyoruz kendimizce. O şöyle bu böyle diye herkese etiketler koyuyoruz. Ne yaşadığını bilmeden... Bizim gibi olmayana saygımız yok. Ama bazılarımız saygı gösterir gibi görünmeyi de ihmal etmiyor. Biraz işveli bir kadın gördüğümüzde hemen "yollu", biraz aykırı bir kadın gördüğümüzde de "ahlaksız" olabiliyor. Neden herkes her olaya aynı tepkiyi vermek zorunda olsun ki. Hayat insana eşit şartlar sunmuyorken neden herkes birbirinin aynı gibi olmalı? Doğumundan beri zengin bir ailede el bebek gül bebek olarak prensesler gibi büyümüş bir kadın ile kendisi dışındaki insanlar yüzünden ordan oraya savrulmak zorunda kalmış, annesi ve babasının günahları yüzünden farklı seçimler (bilinçli ya da bilinçsiz) yapmak zorunda kalan kadın bir olur mu? 

İnsanlar hata yapar, bazen hata yaptıklarının bilincinde ola ola hata yapar. Sonrasında bundan pişman olsa bile geri dönemez. Önemli olan yaptığımız hatalardan ders almak. Benim yazacaklarım bu kadar. Kitaptan hiç mi bahsetmedim? Evet bahsetmedim. Çünkü okumanız gerekiyor. Bazen insanların kötülük diye tabir ettiğimiz şeyleri neden yaptığını anlamak ve bunu yaparken neler hissettiğini anlamak için sizin de okumanız gerekiyor. Mutlu okumalar...

K. Özcan

Dipnot:

peygamberimiz: - ey üsame, bu adamı "lâilâhe illallah" dedikten sonra niçin öldürdün? diye sordu. üsame: - o, ölümden kurtulmak için "iâilâhe illallah" dedi. peygamberimiz: - "kalbini yardın da baktın mı? buyurdu.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder