12 Şubat 2017 Pazar

Rıfat Ilgaz - DON KİŞOT İSTANBUL'DA




Yine bir mizah kitabı, yine bir Türkiye gerçeği ve yine yeniden Rıfat Ilgaz...

İspanyol yazar Cervantes’in 16.yy.’de yazdığı ünlü eseri Don Kişot’u bilmeyenimiz yoktur. Don Kişot kendini son şövalye olarak gören çelimsiz yaşlı bir adamdır, aynı zamanda saf ve hayalcidir.

R.Ilgaz’da Cervantes’in Don Kişot’unu İstanbul’da  dolaştırıyor. Gerçekleri onun hayal dünyasından aktarıyor, okuyucuya. Ilgaz’ın ilk öykü kitaplarından biridir.

Ilgaz yine gözlem gücünü, hayata bağlılığını, vatan sevgisini, memleket meselelerini, insanımızı, toplumumuzu, meslekleri, çıkarcılığı, saflığı, geçmişi, geleceği, güzeli, çirkini…vb. kendine özgü kıvrak zekası ve nükteli üslubuyla dile getirmiş. Mizah yaparken yine sadece güldürmekle kalmamış, düşündürmüş de. Son zamanların “yeni nesil Nasreddin Hocası idi” diye tanımlasak Koca Çınar’ı, yazar kayırmış olmayız sanırım. (Aaa, düşündüm de Aziz Nesin’e karşı biraz haksızlık oldu sanki! :S  )

150 sayfa kadar olan kitabımızda 14 mizahı öykü yer alıyor. “Okunmazsa olmaz”  yazarlar arasındadır. Yazarın hemen hemen her kitabını okuma fırsatı bulmuş biri olarak tüm kitaplarını gözüm kapalı tavsiye ederim.



Okumak Harika Bir Eylemdir!

Esra K.K.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder